SPOLU

nahled_slapanice

Služby města

Elektronické služby města jsou jednou z nejužitečnějších služeb, které  má město občanům poskytovat. Pro ty z nás, kdo využíváme informační technologie, není nic pohodlnějšího než místo cesty na úřad vyřídit potřebné věci z domova. Samozřejmě musí zůstat zachována rovnocenná možnost osobní komunikace.

 

Pojďme se podívat, jak to funguje dnes a jak by chytré služby fungovat mohly a měly.

Novinkou letošního roku ve Šlapanicích je povinnost platit poplatky za odpad. Před začátkem letošního roku jsem sebe a svou rodinu k poplatkům registroval formou zprávy přes datovou schránku. Registrace dopadla úspěšně, přestože žádné potvrzení jsem zpět nedostal. Tady by si systém zasloužil trochu posílit. Dalšími možnostmi jsou písemné podání žádosti na podatelně nebo  registrace přes šlapanický portál občana. Zkouším tedy volbu Životní situace a Komunální odpad. Nenabízí se nic jiného než Registrační formulář. Ale já už přece registrován jsem a systém už mě zná, přes eIdentitu se doplnily všechny mé údaje. Přesto bych mohl registraci vyplnit znovu. Oprávněne jsem očekával, že se objeví ke kontrole moje registrace z prosince. Vyplnil jsem pár políček a formulář uložil. K těmto údajům už se vrátit mohu, ale nemám odvahu tuto registraci dokončit a riskovat duplicitu; nerad bych platil za odpady dvakrát. Napadají mě otázky, jak bych měl třeba změnit počet členů domácnosti, zvětšit nebo zmenšit popelnici. Na tyto otázky budete na Šlapanickém webu jen těžko hledat odpověď a trápit dotazem úředníky města se mi zdá poněkud nevhodné

 

Jak bych si tedy představoval, že by měl systém fungovat ?

Registrace podaná jakoukoliv formou – papírovou, datovou schránkou nebo přes portál občana se objeví na portálu občana. Formulář umožní změny v existující registraci a navede občana k postupu, jak takovou změnu provést, a k jakému rozhodnému datu bude změna platná. Registraci může občan v případě potřeby také on-line ukončit. Na portálu občana si zkontroluje, kolik a k jakému datu má za odpad zaplatit a kolik už zaplatil v minulém období.

Zatím pouze ideální představa, ale rozhodně realizovatelná.

Vyhláška města je totiž napsána tak nesrozumitelně, že si výší svých budoucích plateb vůbec nejsem jist.  Náklady na odpadové hospodářství jsou pro město i pro obyvatele Šlapanic nezanedbatelnou položkou. Jako občana mne tedy zajímá, jaké částky jsou za svoz odpadu vynakládány, kolik komunálního odpadu průměrně ve Šlapanicích vytvoříme a kolik vytřídíme. V ideálním případě také to, jaký je poměr využitelnosti tříděného odpadu.

My ve Spolu pro Šlapanice jsme přesvědčeni, že srozumitelně informovaní lidé budou sami motivováni k lepšímu omezování a třídění odpadu, když budou mít možnost si zkontrolovat, kolik jejich úsilí ušetří městu a možná i jim peněz. Pokud bude zcela zřejmé, do jakých investičních projektů budou případné úspory z městského rozpočtu investovány, který chodník nebo parkovací místo vznikly díky úsilí občanů, bude naše město zcela jistě čistější, krásnější a především jeho občané spokojení.

© 2021 SPOLU pro Šlapanice